Kerüld el a penészt a megfelelő nyílászárókkal

Sokan bajlódunk rendszeresen a penészedéssel a lakásunkban, pedig van rá mód, hogy megszabaduljunk tőle. Összefoglaltuk, hogy mi az.

Az otthonunkban megtelepedő penészgomba kemény kihívás elé tud állítani minket: nehéz tőle megszabadulni és nagyon könnyen visszatér ezután is. A legnagyobb problémát a falak nedvessége szokta okozni. A pára legfőképp a sarkokban, bútorok mögött szokott lecsapódni, ezzel ideális táptalajt adva a penésznek.

A nem megfelelő szellőzés kiválthatja, vagy akár súlyosbíthatja a már meglévő problémát. A túl magas páratartalom mellett gyakorlatilag képtelenség kiűzni a gombát a lakásunkból. Mielőtt a műanyag ablakokat okolnánk, tudomásul kell venni, hogy a modern, jó minőségű műanyag ablakok esetében erről szó sincs. Ezeket az ablakokat ma már nyugodtan beépíthetjük otthonainkba, ugyanis a tervezők éppen a fent említett okok miatt úgy alakították ki az ablakokat, hogy meg legyen oldva a szellőzés. Ha ennek ellenére penésszel találkozunk a lakásban, annak okát valószínűleg másban kell keresni.

Ha nem az ablak, akkor mi a probléma?

Gyakori jelenség, hogy a régebbi család házakban kicserélik az ablakokat, de megmaradnak a vályogfalak. Mivel a falak szigetelése ebben az esetben nincs megoldva, nem várhatunk csodát az ablakoktól sem. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a penésztől, lehetőség szerint az egész házat szigetelni kell, és meg kell találni a módját annak, hogy hogyan csökkentsük a páratartalmat.

Összefoglalva, amikor meg szeretnénk oldani a penész gondunkat, vegyük számításba mind a nyílászárók, mind az egész ház szigetelését. Válasszunk olyan ablakokat és ajtókat, amik hosszú távon is jó befektetésnek fognak bizonyulni.