Jól szigetel az ablakod?

Ha ablakszerelő vagy akkor valószínűleg könnyű dolgod van megállapítani, hogy mennyire szigetelnek jól a nyílászárók a lakásodban, de sajnos a legtöbben vajmi keveset értünk a témához. Logikusnak tűnhet, ha szakértőhöz fordulunk ebben a kérdéskörben, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, gyorsan rájöhetünk, hogy mindenki a saját termékét fogja magasztalni. Éppen ezért, nézzünk meg néhány hasznos információt, ami segíthet minket a nyílászáró megválasztásánál

Uw és Ug érték


Az Uw érték a szerkezetet, az Ug érték pedig az üveg hő átbocsátási tényezőjét jelöli. Azt mutatja meg, hogy 1 négyzetméternyi felületen egységnyi idő alatt 1 Kelvin vagy Celsius fog változás esetén mennyi energia távozik. Egyszerűbben fogalmazva azt jelenti, hogy milyen gyorsan tud lehűlni és felmelegedni a lakásunk a nyílászárókon keresztül. Ezeket az értékeket meg lehet adni az üvegre, a keretre, akár a teljes ablakra vagy a teljes beépítés utánra vonatkozóan is.

Légkamrák és üvegvastagság


A hőszigetelő ablakok tokjában úgynevezett légkamrák találhatóak. Minél több a légkamrák száma, annál jobb lesz az ablak szigetelése. Az üveg vastagsága, vagyis a rétegeinek száma is fontos tényező: minél több rétegű az üveg az ablakban, annál jobban szigetel, mivel kevésbé engedi át magán a hőt.
Ez értelemszerűen nem csak az ablakokra, de az ajtókra is vonatkozik. Ha nem szeretnénk, hogy az előszoba gyorsan kihűljön, érdemes többrétegű üveget használni az ablakos ajtók esetében is. Ezen túlmenően fontos figyelni a beépítésre, annak mélységére és a pontosságára is.