Csendre vágysz? – A hangszigetelés életet menthet

Ha nyugalomra és csendre vágyunk, vagy ha fáradtak vagyunk és pihenni szeretnénk, akkor a hangszigetelt nyílászárók megkönnyíthetik az életünket. Erről a témáról írunk blogunkon.

A legtöbben a párunkkal, szüleinkkel, barátainkkal vagy épp gyermekeinkkel élünk egy fedél alatt, ami társas lényként általában nagyon jó, esetenként pedig borzasztóan idegesítő tud lenni, különösen, ha az együttlét oltárán feláldozzuk privátszféránkat és nyugalmunkat. Azonban az életterünk másokkal való megosztásáért nem feltétlenül kell kompromisszumokat kötnünk.

Ha nyugalomra és csendre vágyunk, vagy ha fáradtak vagyunk és pihenni szeretnénk, akkor a hangszigetelt nyílászárók megkönnyíthetik az életünket. Ha eddig nem gondoltunk erre a faktorra az ablakok és ajtók cseréjénél, mindenképpen tegyük fel magunknak a következő kérdést. Tényleg mindig szeretném hallani a másik szobában zajló beszélgetést, TV adást vagy tányércsörömpölést?

Ne ragadj le a falaknál

A falak hangszigeteléséig még sokan eljutunk, ám sokszor ez mit sem ér, ha az ablakokon és ajtókon keresztül átszűrődnek a lakás és az utca zajai. Ha belegondolunk, hogy az ajtó és az ablak mennyivel vékonyabb, mint a fal, hamar beláthatjuk, hogy ezzel egyenes arányban enged be több zajt is a szobába. Kivéve persze, ha az ajtó hangszigetelt, ugyanis ebben az esetben védve vagyunk a beszűrődő hangoktól.

Nem csak az ajtók fontosak

Ha egy csendes helységet szeretnénk kialakítani, az ablakok ugyanannyira fontos elemét képzik a hangszigetelésnek, mint a falak és az ajtók. A hangszigetelt ablakok különösen akkor jönnek jól, ha forgalmas helyen lakunk. A belső kerületekben még éjszaka sem szűnik meg az állandó utca zaj, nem is beszélve a nappali hangzavarról, amit a járművek és járókelők keltenek. Ilyen körülmények között nehéz pihenni még akkor is ha már hozzászoktunk a folyamatos zajhoz. Ha viszont megfelelő minőségű hangszigetelt ablakokat használunk, akkor minimálisra csökkenthetjük a kinti hangzavart, ezzel a lakásunkat még élhetőbbé téve.